Kolorowe klocki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Biszkopty w postaci klocków zrobiły furorę na przyjęciu urodzinowym mego syna.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz do blachy

    Masa:
    kostka margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 litr mleka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki cukru pudru
    barwniki spożywcze, np. czerwony, żółty i niebieski

    Oraz:
    małe op. pianek w kształcie walca

Kolorowe klocki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę (33x22 cm)
    i pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
  • 2. 800 ml mleka zagotowujemy. Resztę mieszamy z budyniem. Wlewamy do wrzątku i mieszając, zagotowujemy. Studzimy, ucieramy z margaryną
    i cukrem pudrem.
  • 3. Masę dzielimy na tyle części, ile będzie kolorów klocków. Każdą mieszamy z innym barwnikiem.
  • 4. Robimy klocki: biszkopta
    kroimy w prostokąty. Smarujemy masą. Pianki kroimy
    wszerz na pół i również smarujemy,
    a następnie układamy
    na biszkoptach i lekko
    dociskamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy