Kolorowe klocki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę (33x22 cm)
i pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
2.800 ml mleka zagotowujemy. Resztę mieszamy z budyniem. Wlewamy do wrzątku i mieszając, zagotowujemy. Studzimy, ucieramy z margaryną
i cukrem pudrem.
3.Masę dzielimy na tyle części, ile będzie kolorów klocków. Każdą mieszamy z innym barwnikiem.
4.Robimy klocki: biszkopta
kroimy w prostokąty. Smarujemy masą. Pianki kroimy
wszerz na pół i również smarujemy,
a następnie układamy
na biszkoptach i lekko
dociskamy.
Komentarze