Doskonały sposób na małych niejadków. Kolorowe kluseczki już samym wyglądem zachęcają do jedzenia, a mój mały synek uwielbia mi pomagać w ich przygotowaniu.
2 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 marchewka
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 1 jajko
Kolorowe kluseczki śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przeciśnij przez praskę. Ziemniaki podziel na cztery części. Jedną część wyciągnij i wyłóż na pozostałe. W puste miejsce przesiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszaj.
2.Dodaj drobniutko pokrojoną marchewkę i papryki oraz jajko. Powstałą masę dokładnie wyrób. Rób małe okrągłe kluseczki z dziurką w środku.
3.Wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu, gotuj przez chwilę.
Komentarze