Kolorowe kluseczki śląskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Doskonały sposób na małych niejadków. Kolorowe kluseczki już samym wyglądem zachęcają do jedzenia, a mój mały synek uwielbia mi pomagać w ich przygotowaniu.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - mąka ziemniaczana
    - 1 marchewka
    - ½ papryki czerwonej
    - ½ papryki zielonej
    - 1 jajko

Kolorowe kluseczki śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przeciśnij przez praskę. Ziemniaki podziel na cztery części. Jedną część wyciągnij i wyłóż na pozostałe. W puste miejsce przesiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszaj.
  • 2. Dodaj drobniutko pokrojoną marchewkę i papryki oraz jajko. Powstałą masę dokładnie wyrób. Rób małe okrągłe kluseczki z dziurką w środku.
  • 3. Wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu, gotuj przez chwilę.

Porady

Podawaj ze schabem w sosie i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy