Kolorowe kotleciki z kurczaka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Cukinia, papryka, kukurydza to jedne z dodatków tych wspaniałych, jakże kolorowych kotlecików.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
    250 g cukinii
    1 papryka czerwona
    garść tartego sera cheddar
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    1 jajo
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka papryki czerwonej
    1/2 łyżeczki pieprzu


    PONADTO:

    olej

Kolorowe kotleciki z kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne.
    Paprykę pokroić w kosteczkę.
    Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Filety pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
    Wszysktkie składniki połączyć, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Wymieszać.
    Dłońmi formować kotleciki /farsz nie jest zbity, ale ładnie się wiąże podczas pieczenia/.
    Piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy