Kolorowe naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Te naleśniki przygotowałam dla swojego wnusia, który uwielbia naleśniki pod każdą postacią. Daniem nie pogardzą również dorośli, smakują wybornie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    3 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody mineralnej, niegazowanej
    2 jajka
    Sól, cukier do smaku
    Dodatki:
    1 łyżeczka kurkumy
    Szczypta cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka soku truskawkowego
    Paseczek słoniny do smażenia naleśników
    Nadzienie:
    1/2 kg świeżych truskawek
    1 słoik dżemu truskawkowego 250 ml
    Nadzienie serowe:
    2 kostki białego sera
    2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
    Cukier puder do smaku oraz do posypania naleśników.

Kolorowe naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto zmiksować, podzielić na 4 części. Jedną zostawić bez zmian, do drugiej dodać kurkumę i cynamon, do trzeciej dodać kakao a do czwartej sok truskawkowy, wymieszać. Usmażyć naleśniki, patelnię przed każdym naleśnikiem przetrzeć słoniną.
    Składniki na nadzienie serowe zmiksować. Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Kilka zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić w paseczki. Pół naleśników przełożyć dżemem truskawkowym a pozostałe przełożyć serem. Na serze ułożyć po kilka pasków truskawek, zwinąć.
    Naleśniki przełożyć tuż przed jedzeniem. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Naleśniki można polać też śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy