Przy wykonywaniu pierniczków, pomagała mi moja młodsza siostra. Najwięcej zabawy było przy dekorowaniu. Pierniczki świetnie prezentowały się na stole.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag roztopionego masła
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kolorowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być lekko klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość min. 4 mm, podsypując je teraz mąką, tak aby się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Dekorować według upodobań.
Komentarze