Kolorowe pierniczki

0 (0 ocen)

Przy wykonywaniu pierniczków, pomagała mi moja młodsza siostra. Najwięcej zabawy było przy dekorowaniu. Pierniczki świetnie prezentowały się na stole.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 duże jajka
    13 dag cukru pudru
    10 dag roztopionego masła
    10 dag miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kolorowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być lekko klejące, ale nie dodawać mąki.
    Ciasto rozwałkować na grubość min. 4 mm, podsypując je teraz mąką, tak aby się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Dekorować według upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy