Kolorowe tagliatelle z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robię pulpeciki. Mielone mięso wyrabiam z jajkiem, solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formuję małe pulpeciki i obtaczam je w kaszce mannie. Obsmażam na rozgrzanej oliwie do zrumienienia, po czym wrzucam na wrzątek na ok. 5-7 min. Po tym czasie wyjmuje na talerz.
2.Obieram czosnek, marchewki i cukinię, nastawiam wodę na makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3.Cukinie i marchewki "kroję" obieraczką do warzyw na paseczki przypominające makaron tagliatelle.
Rozgrzewam oliwę na patelni, wrzucam na chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję marchewki, obsmażam krótką chwilę po czym dodaję paski cukinii. Smażę aż warzywa będą miękkie ale chrupiące.
4.Do warzyw wrzucam pulpeciki i doprawiam wszystko solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie dodaję 2 łyżki śmietany 18%.
Na koniec dodaję ugotowany w międzyczasie makaron i delikatnie mieszam.
Dekoruję listami świeżej bazylii.
Porady
Zamiast klasycznego tagliatelle można użyć pełnoziarnistego - będzie jeszcze zdrowiej!
Komentarze