Kolorowiec

0 (0 ocen)

Bardzo smakuje mi to ciasto.Nawet czasem sama je przygotowuje.

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru kryształu
    - 1 szklanka maki
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa z galaretką:
    - 1/2 l śmietany kremówki
    - 2 galaretki czerwone

    Masa z Żelatyną :
    -1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżki żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatki:
    (owoce zależnie od gustu )
    ja wybieram :
    -1 puszka brzoskwiń
    -2 paczki delicji (lub okrągłych biszkoptów)
    (galaretkę najlepiej dopasować do owoców)
    - 2 galaretki pomarańczowe przygotować wg przepisu

Kolorowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    - Białka ubić na sztywno i dodać cukier oraz żółtka.
    - Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i wymieszać łyżką.
    - Wylać na formę do pieczenia.
    - piec w temperaturze 160-180* ok.30-40minut.
  • 2. Masa z galaretką:
    Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody.
    Śmietanę ubić i dodać tężejącą galaretkę.
  • 3. Masa z Żelatyną:
    Rozpuścić żelatynę w wodzie.
    Śmietanę ubić ,dać cukier i przestudzoną żelatynę.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt,
    masa z galaretką,
    delicje,
    masa z żelatyną,
    owoce brzoskwini zalać galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy