Jeśli lubicie gulasz, warto raz na jakiś czas urozmaicić go dużą ilością warzyw we wszystkich kolorach tęczy. Polecam!
Składniki:
1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
pół pęczka szczypiorku
2 marchewki
1 czerwona papryka i 1 żółta
po pól puszki groszku, kukurydzy i czerwonej fasoli
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka, majeranek, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
woda do podlania mięsa
2-3 łyżki oleju do smażenia
Kolorowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Obsmażyć na oleju. Do mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Chwilę wszystko podsmażyć po czym zalać taką ilością wody, by przykryła mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zmniejszyć ogień, dusić ok. pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojone w większą kostkę marchewki i papryki, dusić kolejne 30 minut. Następnie dodać warzywa z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Podgotować jeszcze ok. 15-20 minut (już bez przykrycia).
2.Jeśli wg Ciebie, gulasz wyszedł za rzadki, możesz zagęścić go odrobiną mąki.
Komentarze