Kolorowy obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami (nie podaję jakimi, zazwyczaj biorę wszystko co mam pod ręką: oregano, bazylia, przyprawa do gyrosa, pieprz, sól. papryka słodka itd ). Na patelnię kładziemy dwie-trzy łyżki masła, rozpuszczamy dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę i pierś z kurczaka. Po 3-4 minutach dodajemy 4-5 łyżek śmietany i łyżkę musztardy, zmniejszamy ogień i zostawiamy chwilę pod przykryciem
2.Gotujemy paczkę ryżu
3.Sos serowy:
pół cebuli pokrojonej w kostkę smażymy na maśle, dodajemy 3-4 łyżki śmietany i starty żółty ser (do smaku można dodać swoje ulubione przyprawy)
Sos czosnkowy:
przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu naturalnego (do smaku można dodać swoje ulubione przyprawy)
Komentarze