Kolorowy półmisek wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek: Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Wylepić foremki ciastem. Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać na złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ustawić do góry dnem, gdy przestygną lekko uderzyć w dno i wyjąć z foremek.
Z tej ilości ciasta wychodzi 30 babeczek.
Wykonanie: ser wymieszać z solą i jogurtem, dodać pokrojony na drobno koperek, wymieszać. Uformować kule i umieścić je w kruchych babeczkach.
Liście sałaty opłukać, porwać na małe kawałki, część ułożyć na półmisku a z części zrobić ruloniki. Rzodkiewkę wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na ósemki. Część włożyć do ruloników z sałaty a część rozłożyć na liściach sałaty. Posypać szczypiorkiem. Przed podaniem posypać ziołami lub polać sosem sałatkowym.
Komentarze