Kolorowy półmisek wiosenny

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka przekąska ze świeżych warzyw. Może być ozdobą stołu. Szybko znika z talerza.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kostka białego, półtłustego sera
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Sól do smaku
    1 pęczek rzodkiewek
    2-3 gałązki kopru
    3-4 liście sałaty
    3- 4 pędy młodego szczypiorku
    Zioła lub sos sałatkowy +1 łyżka oliwy z oliwek
    Ciasto na babeczki:
    35 dag mąki
    2 żółtka
    20 dag masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Szczypta soli

Kolorowy półmisek wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie babeczek: Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Wylepić foremki ciastem. Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać na złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ustawić do góry dnem, gdy przestygną lekko uderzyć w dno i wyjąć z foremek.
    Z tej ilości ciasta wychodzi 30 babeczek.
    Wykonanie: ser wymieszać z solą i jogurtem, dodać pokrojony na drobno koperek, wymieszać. Uformować kule i umieścić je w kruchych babeczkach.
    Liście sałaty opłukać, porwać na małe kawałki, część ułożyć na półmisku a z części zrobić ruloniki. Rzodkiewkę wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na ósemki. Część włożyć do ruloników z sałaty a część rozłożyć na liściach sałaty. Posypać szczypiorkiem. Przed podaniem posypać ziołami lub polać sosem sałatkowym.

Porady

Do półmiska można dorzucić pomidorki koktajlowe.

Komentarze

Podobne przepisy