Kolorowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż do formy o wym. 28x28. Piecz w temp. 170 stopni przez 12 minut.
2.Galaretki czerwoną rozpuść w ½ szkl. gorącej wody, tak samo zrób z galaretką żółtą. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, a potem zalej ją ½ szkl. wrzątku, mieszaj do rozpuszczenia.
3.Serki wyłóż do miski. W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Stopniowo dodawaj ją do serków i delikatnie ubijaj. Dosyp do smaku cukier puder. Następnie wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Całość masy podziel na 2 części. Do jednej dodaj żółtą galaretkę, a do drugiej sok malinowy i czerwoną galaretkę.
4.Na biszkopt wyłóż masę malinową, następnie masę żółtą. Włóż do lodówki. Przygotuj pozostałe galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylej na sernik.
Komentarze