Kolorowy serniczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonale nadaje się na przyjęcia dla dzieci

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki mąki
    - 3 łyzki cukru
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa sernikowa:
    - 2 serki homogenizowane waniliowe
    - 0,5l śmietany kremówki
    - ½ szkl. gęstego soku malinowego
    - 4 łyżki żelatyny
    - 1 galaretka czerwona
    - 1 galaretka żółta
    - cukier puder do smaku
    - 2 galaretki czerwone

Kolorowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż do formy o wym. 28x28. Piecz w temp. 170 stopni przez 12 minut.
  • 2. Galaretki czerwoną rozpuść w ½ szkl. gorącej wody, tak samo zrób z galaretką żółtą. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, a potem zalej ją ½ szkl. wrzątku, mieszaj do rozpuszczenia.
  • 3. Serki wyłóż do miski. W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Stopniowo dodawaj ją do serków i delikatnie ubijaj. Dosyp do smaku cukier puder. Następnie wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Całość masy podziel na 2 części. Do jednej dodaj żółtą galaretkę, a do drugiej sok malinowy i czerwoną galaretkę.
  • 4. Na biszkopt wyłóż masę malinową, następnie masę żółtą. Włóż do lodówki. Przygotuj pozostałe galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylej na sernik.

Komentarze

Podobne przepisy