Kolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę.
2.Żółtka ucieramy wraz z cukrem na białą, puszystą masę bez grudek. Dodajemy następnie margarynę i dalej ucieramy. Następnie dodajemy 3 serki homogenizowane.
3.Do kubka wsypujemy całe opakowanie żelatyny i zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Po chwili dolewamy wrzątek do 3/4 wysokości kubka i cały czas mieszamy, aż żelatyna stanie się chłodna. Kubek możemy wstawić do miski z zimna wodą, co przyspieszy proces chłodzenia.Wtedy dolewamy ją do ucieranej masy i miksujemy.
4.Na koniec dodajemy pianę z białek i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
5.Połowę masy wykładamy do tortownicy, a do reszty dodajemy kakao i miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
6.Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdy są chłodne, do różowej i czerwonej dodajemy po jednym opakowaniu serka homogenizowanego. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Wylewamy na przemian ze zwykłymi galaretkami. Czekamy oczywiście, aż poprzednia warstwa zgęstnieje.
Komentarze