Kolorowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Smakuje świetnie i równie ciekawie wygląda.

  • 3 godz.

Składniki:

  • -1 margaryna Kasia
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)
    -5 waniliowych serków homogenizowanych (każdy ok 180 g)
    -4 galaretki: 2 czerwone i 2 różowe
    -2 łyżeczki kakao

Kolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę.
  • 2. Żółtka ucieramy wraz z cukrem na białą, puszystą masę bez grudek. Dodajemy następnie margarynę i dalej ucieramy. Następnie dodajemy 3 serki homogenizowane.
  • 3. Do kubka wsypujemy całe opakowanie żelatyny i zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Po chwili dolewamy wrzątek do 3/4 wysokości kubka i cały czas mieszamy, aż żelatyna stanie się chłodna. Kubek możemy wstawić do miski z zimna wodą, co przyspieszy proces chłodzenia.Wtedy dolewamy ją do ucieranej masy i miksujemy.
  • 4. Na koniec dodajemy pianę z białek i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. Połowę masy wykładamy do tortownicy, a do reszty dodajemy kakao i miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
  • 6. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdy są chłodne, do różowej i czerwonej dodajemy po jednym opakowaniu serka homogenizowanego. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Wylewamy na przemian ze zwykłymi galaretkami. Czekamy oczywiście, aż poprzednia warstwa zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy