Kolorowy tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny i łatwy w przygotowaniu tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    2 serki mascarpone
    1 karton śmietany 30 %
    pół szklanki cukru pudru
    Poncz:
    4 łyżki soku z brzoskwiń w puszcze
    5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty
    2 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    brzoskwinie z puszki
    dżem brzoskwiniowy
    kolorowe wiórki kokosowe
    sezonowe owoce do dekoracji


Kolorowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając cukier, żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Piec ok. 30min.
  • 2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i serki mascarpone. Z podanych składników przygotować poncz.
  • 3. Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszą część nasączyć ponczem a następnie przełożyć dżemem brzoskwiniowym i pokrojonymi brzoskwiniami połączonymi z 1/3 masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, którą należy przełożyć pozostałą masą ( zostawiając trochę masy na wierzch i boki tortu) i przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą następnie boki posypać wiórkami kokosowymi a wierzch ozdobić owocami.

Porady

Zamiast brzoskwiń możemy użyć ananasy w puszce lub sezonowe owoce np. truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy