Kombinowany omlet

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

omlet może być na śniadanie jak i na kolację

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja całe: 9 sztuk
    - ser żółty: 200 gramów
    - mleko: 100 mililitrów
    - mąka: 100 gramów
    - płatki kukurydziane: 3 szklanki
    - sól około: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy: 0.5 łyżeczki
    - ostra papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - boczek wędzony: 150 gramów
    - ogonówka: 150 gramów
    - olej lub oliwa: 50 mililitrów

Kombinowany omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i ogonówkę pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć, odsączyć z nadmiaru wytopionego tłuszczu.
    Ser zetrzeć na bardzo drobnych oczkach.
    Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę.
    Do miski wbić jajka, dodać mleko i mąkę oraz sól, pieprz i paprykę i miksować około 2 minuty.
  • 2. Dodać przeciśnięty czosnek, starty ser i płatki i wymieszać.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym nakładać masę omletową na patelnię robiąc placek.
    Wierzch posypać przesmażoną wędzonką.
    Gdy spód się zetnie delikatnie obrócić omlet na drugą stronę i smażyć do ścięcia się spodu.
    Omlet przełożyć na talerz, zgiąć na pół, można podać polany ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy