Kompot malinowo-rabarbarowy z cytrynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny orzeżwiający kompot malinowo-rabarbarowy z nutą mięty i cytryny. Idealny w upalne dni podany z pokruszonym lodem.

  • 30 min

Składniki:

  • rabarbar 600g
    maliny 200g
    cytryna 1 szt
    gałązki mięty 4 szt
    cukier 180g

Kompot malinowo-rabarbarowy z cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce wykadamy do średniego garnka. Wyciskamy sok z cytryny i wkładamy skórki do owoców. Dosypujemy cukier i dolewamy wodę tak aby sięgała około 5 cm ponad owoce. Gotujemy na wolnym ogniu prze około 20 minut aż owoce zmiękną i puszczą smaki. Kompot przecedzamy i podajemy schłodzony z pokruszonym lodem.

Komentarze

Podobne przepisy