Kompot rabarbarowy z burakiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szczególnie wybornie smakuje schłodzony w lodówce

  • 10 min

Składniki:

  • pół kg rabarbaru
    1 młody malutki burak
    cukier brązowy do smaku
    łyzka soku wyciśniętego z cytryny

Kompot rabarbarowy z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki (bez wczęśniejszego obierania go). Rabarbar zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy woda zawrze pozwalamy mu gotowac się ok 10 min. Buraka obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Kompot słodzimy, wyłączamy z ognia, dodajemy sok z cytryny oraz buraka. Zostawiam na kilka minut (do 5ciu). Po tym czasie buraka wyławiamy lub przecedzamy zupełnie kompot. Burak nada mu niesamowicie różowego koloru a poniewaz będzie w kompocie tylko kilka minut nie wpłynie na smak

Porady

.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy