Kompot wiśniowy z nutką cytryny

0 (0 ocen)

Jeśli kompot to na pewno wiśniowy, a jeśli wiśniowy to na pewno z cytrynką. Polecam schłodzony z lodem na upalne dni

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
    pól cytryny
    1,25l wody
    cukier do smaku

Kompot wiśniowy z nutką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot wiśniowy z nutką cytryny 1. Wydrylowane wiśnie wraz z cytryna pokrojona w plasterki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Dosładzamy cukrem wg. uznania. Kompot zlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia denkami do dołu. Możemy także zlać przecedzony kompot do dzbanka i pić schodzony na bieżąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy