Kompot z grilowanego rabarbaru i mięty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mięta to zdrowy i smaczny dodatek do wszystkiego

  • 30 min

Składniki:

  • 160g obranego rabarbaru
    1 łyżka octu balsamicznego
    2-3 łyżki miodu lipowego
    garść listków mięty
    1 l wody

Kompot z grilowanego rabarbaru i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany rabarbar kroimy w plasterki i grilujemy z każdej strony ok. 2 minuty.
    Ja robiłam to na patelni grilowej. Ugrilowane plasterki przekładamy do dzbanka.
    Na patelnię wlewamy 1 łyżkę octu balsamicznego podlewamy odrobiną wody i chwilę odrawowujemy ocet. Przelwamy płyn do dzbanka z rabarbarem.
    Miętę płuczemy wkładamy do dzbanka zalewamy wszystko gorącą wodą.
    Dodajemy do smaku 2-3 łyżki miodu , i przykrywamy dzbanek do zaparzenia mięty. Wspaniale smakuje na ciepło i schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy