Kompot z suszonych owoców

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepszy kompot jaki znam, z suszonych owoców wybornie smakuje schłodzony czy podawany na ciepło. Za sprawą suszonych owoców wspomaga trawienie. Kilka goździków dodanych do napoju wspaniale rozgrzewa w zimne wieczory. Gruszki, śliwki, jabłka to tylko podstawowe składniki tego kompotu.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mieszanki suszonych owoców, u mnie śliwki, jabłka i gruszki
    cukier
    kilka goździków suszonych

Kompot z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce na sitku zalewamy wrzącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i posypujemy cukrem, dodajemy goździki, gotujemy, aż owoce zmiękną, a kompot zgęstnieje.
    Podajemy na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy