Kompot zimowy z pigwą

0 (0 ocen)

Pyszny zimowy kompot z jabłka, pomarańczy z aromatyczną pigwą. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu!

Składniki:

  • 1 duże kwaśne jabłko
    1 duża pigwa
    2 pomarańcze
    1 cytryna
    2 łyżki cukru

Kompot zimowy z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier i gotować 5 minut.

    Pomarańcze umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Cytrynę umyć, wycisnąć sok.

    Gdy przestygnie, wlać sok z cytryny. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

    Następnie przelać kompot przez gęste sito (owoce można zjeść, zwłaszcza pigwa dobrze smakuje), wlać do dzbanka lub szklaneczek i podawać.

    Można cukier zastąpić miodem. Wtedy posłodzić dopiero gdy napój wystygnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy