Konfitura wiśniowa na cukrze trzcinowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowa konfitura wiśniowa idealna do dekoracji tortów i deserów oraz jako nadzienie do pączków.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wiśni bez pestek
    1 kg cukru trzcinowego
    łyżka soku cytrynowego
    1/2 łyżeczki cynamonu

Konfitura wiśniowa na cukrze trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konfitura 1. Umyte, wypestkowane wiśnie zasypuję połową cukru(1/2 kg). Odstawiam, by puściły sok, na około 2-3 godziny.
  • konfitura 2. Gdy puszczą sok, zlewam go, dodaję resztę cukru, cynamon i sok cytrynowy. Zagotowuję, zbieram pianę, studzę. Zimnym syropem zalewam wiśnie. Pozostawiam do następnego dnia.
    Na drugi dzień znów zlewam syrop, zagotowuję, zbieram pianę i ciepłym zalewam wiśnie.
  • konfitura 3. Trzeciego dnia ponownie zlewam syrop, zagotowuję i zbieram pianę. Wiśnie wkładam do gotującego syropu i gotuję kilka minut. Gorące przekładam do wyparzonych słoiczków, zamykam, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
    Przechowuje w suchym, ciemnym miejscu.

Porady

Do przygotowania konfitury polecam użyć dużych, dorodnych wiśni gdyż one najlepiej nadają się na konfiturę. Natomiast z mniejszych wiśni można przyrządzić domowy dżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy