Konfitura z bzu

0 (0 ocen)

  • 10 min

W sam raz do nadziewania ciast, deserów. Pyszna.

  • 10 min

Składniki:

  • na 1 kg owoców z bzu - 50 dag cukru

Konfitura z bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce bzu przebrać, umyć, odsączyć, zostawić na sicie, aby ociekły z wody.
    Suche owoce bzu przełożyć do garnka, przesypać cukrem, miażdżąc 1/3 część owoców.
    Po 20 minutach gotowania wyłożyć na talerzyk łyżeczkę konfitury z bzu i sprawdzić czy konfitura krzepnie, jeżeli tak to przekładamy konfiturę do wygotowanych, wyprażonych słoiczków, mocno zamykamy i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy