KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

0 (0 ocen)

Konfiturę zawsze mam na świątecznym stole . Bosko smakuje z pieczonymi mięsami ale także z deską serów tworzy wykwintny poczęstunek .

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1,5kg czerwonej cebuli
    120 g brązowego cukru
    300 ml wytrawnego czerwonego wina
    240 ml octu balsamicznego
    12 łyżek miodu
    1 łyżeczka soli
    Tymianek
    Pieprz

Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bomwc6 1. WYKONANIE ;
    Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki . Na dno rondla wsypujemy cukier czekamy aż zacznie się roztapiać i powstanie karmel na taki karmel wsypujemy cebulę i od razu solimy . Smażymy aż cebula zwiędnie i puści sok , wlewamy wino i smażymy . Dodajemy ocet , miód , mieszamy Smażymy do momentu karmelizacji przyprawiamy pieprzem i tymiankiem . Gotowe smacznego
    Taką konfiturę możemy przechowywać w lodówce lub w małych słoiczkach za pasteryzować . Konfitura super komponuje się z serami i mięsem .

Porady

Musimy często mieszać by konfitura się nie przypaliła a woda dokładnie wyparowała

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy