Konfitura z czerwonych borówek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczne i zdrowe

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czerwone borówki umyte i przebrane: 1 szklanka
    - dzikie gruszki: 4 sztuki
    - cukier: 1 sztuka
    - woda: 1 szklanka

Konfitura z czerwonych borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane ilości składników można zwiększyć wg. potrzeby. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie owoce zasypać cukrem, dodać wodę i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia całość zagotować i gotować na wolnym ogniu często mieszając tak długo aż kropla konfitury upuszczona na zimny talerzyk skrzepnie (próbę można powtarzać co jakiś czas do skutku). Gotowe konfitury przełożyć do małych słoików i od razu zamknać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy