Konfitura z płatków dzikiej róży

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Konfitura różana jest nieco pracochłonna, ale warto mieć kilka słoiczków w spiżarni gdyż smakuje obłędnie.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 g płatków dzikiej róży
    80 g cukru pudru
    1/2 cytryny

Konfitura z płatków dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki dzikiej róży zbieramy w piękny , słoneczny dzień, następnie nożyczkami obcinamy białą część z każdego płatka, aby konfitura nie miała goryczki. Płatki płuczemy w ciepłej wodzie i zostawiamy aby obeschły. Do płatków dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny, przekładamy do makutry i ugniatamy do uzyskania gładkiej konfitury. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy