Konfitura z płatków róży

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta konfitura to jeden ze smaków mojego dzieciństwa zamknięty w słoiku ! :) Uwielbiam zapach, smak i aromat prawdziwej różanej konfitury :) By była idealna trzeba się troszkę pomęczyć i utrzeć ją w makutrze - jednak dla takiej przyjemności jaką będą np. pyszne rogaliki czy pączki z różą - warto się poświęcić ! :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 1 litr konfitury:
    400 g płatków róży damasceńskiej (ważone po wypłukaniu i wysuszeniu)
    800 g cukru
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    kilka kropel aromatu cytrynowego

Konfitura z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róży zalewamy chłodną wodą, płuczemy. Następnie partiami przekładamy na sito wirówki do sałaty i suszymy.
  • 2. Do makutry wrzucamy partiami płatki róży oraz cukier (również stopniowo), dodajemy kwasek cytrynowy i ucieramy minimum 45 minut. Pod sam koniec ucierania dodajemy aromat cytrynowy.
  • 3. Utartą konfiturę przekładamy do głębokiej patelni i podsmażamy 8-10 minut, często mieszając.
  • 4. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pokrywką do dołu układamy na desce i zostawiamy do wystygnięcia.

Porady

konfitura na zdjęciu jest "ciepła", zaraz po usmażeniu, wystudzona ma już inną formę :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy