KONFITURA ŻURAWINOWA Z MALINAMI I WANILIĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały dodatek do mięsa pieczonego jak również ciast i deserów.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag świeżej żurawiny
    10 dag malin
    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Konfitura żurawinowa z malinami i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę wypłukać, przełożyć do garnka dodać wodę, cukier i maliny, gotować na wolnym ogniu do momentu aż owoce się dobrze rozgotuja, często mieszać aby konfitura się nie przypaliła. Pod koniec dodać wanilię. Jeśli konfitura jest zbyt kwaśna można dodać więcej cukru według uznania.

Porady

Jeśli konfiturę używamy do ciast można ją przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.

Komentarze

Podobne przepisy