Konfitury bananowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ich słodycz przełamuje nieco lekki smak cytryny. Mogą stać się ulubionym dodatkiem dzieci do racuchów lub naleśników.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - banany (niezbyt dojrzałe): 1 kilogram
    - cukier: 0.5 kilograma
    - woda: 1 szklanka
    - cytryna: 2 sztuki

Konfitury bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok.
  • 2. Z cukru, wody i soku ugotować syrop.
  • 3. Banany obrać, pokroić w plastry, włożyć do gorącego syropu. Smażyć 15 minut, często mieszając. Po 10 minutach dodać startą skórkę cytrynową. Banany powinny zrobić się szkliste.
  • 4. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 15 minut.
  • 5. * Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska i światowa" Elżbiety Adamskiej, z moją niewielką modyfikacją.

Komentarze

Podobne przepisy