Koper włoski zapiekany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szt kopru włoskiego
    3 pomidory
    4 plastry ulubionego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 cebula
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
    kilka listków tymianku

Koper włoski zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koper włoski zapiekany 1. Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
    Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego.
    Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera, oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Serwować na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy