Koperkowe pulpeciki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulpeciki to malutkie kotlety mielone , można je robić na wiele sposobów np. w sosie koperkowym .

  • 60 min

Składniki:

  • mięsko drobiowe mielone, 0,5kg
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    koperek świeży
    30 dkg pieczarek
    3 łyżki jogurtu
    przyprawy: sól ,vegetta, pieprz, kostka rosołowa

Koperkowe pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko mieszamy z poszatkowaną cebulką, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy solą, pieprzem i vegetta.
    Zagotowujemy wode z kostka rosołowa w rondelu. Rzucamy do gotującej sie wody uformowane kuleczki z mięsa. Gotujemy na małym ogniu. Miedzy czasie pieczarki kroimy i podsmazamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy do rondelka z pulpecikami. Gotujemy jeszcze ok 25mint.
    Doprawiamy do smaku i na sam koniec jak wyłaczymy dodajemy 3 łzyki jogurtu, jesli kto woli moze dodac śmietanke i jeżeli sosik jest zbyt rzadki można zagęścic 2 łyżkami mąki.
    Ja ze względu na diete podałam pulpeciki z ziemniaczkami, które wcześniej ugotowałam w mundurkach, nie tracą wtedy swoich wartości. Dla dekoracji można ziemniaki posypac koperkiem.. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy