Kopertki gyrosowe z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jestem studentką. W czasie weekendowych pobytów w domu uwielbiam gotować dla rodziny. Ta potrawa zawsze wywołuje zachwyt.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 opakowania ciasta francuskiego,
    1 kg fileta z kurczaka;
    1 kg pieczarek,
    4 papryki (czerwona, zielona, żółta, biała)
    2 cebule,
    przyprawa do gyrosa,
    sól, pieprz,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki śmietany,
    4 ząbki czosnku,
    koperek.

Kopertki gyrosowe z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopertki 1. Farsz:
    Cebule pokroić, zeszklić, dodać pokrojone w drobną kostkę papryki. Dodać obrane, pokrojone w kostkę pieczarki. Usmażyć, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    Filet pokroić w kostkę, usmażyć na osobnej patelni, doprawić przyprawą do gyrosa. Połączyć z warzywami.
  • 2. Sos:
    Majonez, śmietanę wymieszać, dodać posiekany czosnek i koperek, wymieszać.

Porady

Farsz powinien być zimny w czasie nakładania na ciasto francuskie - ułatwi to sklejanie kopertek. Zestaw surówek z kapusty pekińskiej oraz z marchewki doskonale komponuje się z potrawą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy