Kopiec Cappucino

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smakuje wybornie, idealne ciasto dla wieloosobowej rodziny:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    8 łyżek wody
    1 1/2 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka pszennej
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka kawy cappuccino orzechowej lub waniliowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    galaretka cytrynowa
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    1 śmietanka "śnieżki"
    pół szklanki cukru pudru

Kopiec cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, po czym białka ubić z cukrem. Dodawać żółtka wymieszane z wodą. Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, podzielić na 2 porcje i wlać w oddzielne formy. Piec w temperaturze 180-200C około 20-30 minut. Po upieczeniu przekroić obydwa placki, tak aby powstały 4.
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Oddzielnie ubić kremówkę, z śnieżką, po czym dodać cukier i tężejącą galaretkę.
    Placki nasączyć kawą cappuccino rozpuszczoną w wodzie. Placki przełożyć masą. Można polać po wierzchu czekoladą.

Porady

Do masy można również dodać cappuccino

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy