Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną masę z dodatkiem soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, budyń czekoladowy i kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, równamy powierzchnię. Pieczemy ok. 20 min w 180*C. Po ostygnięciu wierz skroić, wydrążyć środek zostawiając brzegi i ok. 1 cm spód. Ścięty wierzch i środek kruszymy.
2.Banany obieramy, przecinamy w poprzek i układamy na biszkopcie. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku, zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę lekko ubijamy, dodajemy jogurty i ok. 3 łyżek pudru do smaku. Następnie wlewamy delikatnie przestudzoną żelatynę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy startą na tarce czekoladę. Masę wylewamy na banany, tworząc kopułkę.
4.Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi okruszkami. Gotowe ciasto wstawiamy na min. 4 godziny do lodówki. Smacznego ! :)
Komentarze