Kopiec kreta

0 (0 ocen)

Ciasto nie jest mocno słodkie i bardzo fajnie się prezentuje:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/2 szkl. cukru,
    6 łyżek mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    5 łyżek oleju.

    Krem:
    1/2 l śmietanki 30%,
    4 łyżki cukru pudru,
    łyżka żelatyny,
    5 bananów.

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem na pianę. Dodać mąkę z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st. Ostudzić.
  • 2. Śmietankę ubić z pudrem. Żelatynę rozpuścić w trosze wody, ostudzić, dodać do kremówki, ponownie ubić. Dodać 3 banany pokrojone w plasterki. Wstawić na pół godz. do lodówki, by masa nieco stężała. Z biszoptu odciąć górną wyrośniętą i część i pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć pozostałe 2 banany pokrojone w plasterki, przykryć kremem, formując półokrągły kopiec. Całość obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy