1.Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewać na małym ogniu w rondelku, dopóki składniki się nie połączą.. Ostudzić.
2.Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
3.Do chłodnej masy (z kroku 1) dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.
4.Ciasto przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30 min w 150 *C
5.Zetrzeć czekoladę na tarce na dużych oczkach.
6.Wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta zebrać łyżką, robiąc dołek. Zostawić rbzegi na szerokość około 1,5cm. Zebrane łyżką ciasto przełożyć do miski i pokruszyć.
7.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dosypać startą czekoladę i odstawić do lodówki, tak aby była gęsta.
8.Banany obrać i pokroić wzdłuż i na kawałki. Ułożyć w zagłębieniu ciasta i polac sokiem z cytryny.
9.Śmietanę ułożyć na ciasto by powstał kopiec. Posypać pokruszonym biszkoptem lekko dociskając dłonią.. Zostawić na 3 h w lodówce
Komentarze