Kopiec Kreta

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Jestem przeciwniczką ciast z proszku, więc sama postanowiłam stworzyć to pyszne ciasto.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 0,5 kostki margaryny
    0,5 szkl cukru
    2 jaja
    1,5 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    niecała 0,5 szkl zimnej wody
    2 łyżki kakao
    500ml śmietanki kremówki 30 %
    2 opakowanie śmietan-fixu
    4 łyżki cukru pudru
    1 gorzka czekolada
    3 banany
    sok z 1 cytryny

    Tortownica o średnicy 23 cm

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewać na małym ogniu w rondelku, dopóki składniki się nie połączą.. Ostudzić.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
  • 3. Do chłodnej masy (z kroku 1) dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.
  • 4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30 min w 150 *C
  • 5. Zetrzeć czekoladę na tarce na dużych oczkach.
  • 6. Wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta zebrać łyżką, robiąc dołek. Zostawić rbzegi na szerokość około 1,5cm. Zebrane łyżką ciasto przełożyć do miski i pokruszyć.
  • 7. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dosypać startą czekoladę i odstawić do lodówki, tak aby była gęsta.
  • 8. Banany obrać i pokroić wzdłuż i na kawałki. Ułożyć w zagłębieniu ciasta i polac sokiem z cytryny.
  • 9. Śmietanę ułożyć na ciasto by powstał kopiec. Posypać pokruszonym biszkoptem lekko dociskając dłonią.. Zostawić na 3 h w lodówce

Komentarze

Podobne przepisy