1.Tortownicę o średnicy 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2.Ubić pianę z białek, dodając pod koniec cukier. Delikatnie wmieszać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę, kakao. Wymieszać, wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny do suchego patyczka. Wystudzić.
3.Krem: śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać posiekaną drobno czekoladę. Wymieszać.
4.Z ciasta wydrążyć środek. Środek rozdrobnić na okruszki. Na spód wydrążonego ciasta wyłożyć obrane banany skropione sokiem z cytryny. Na wierzch wyłożyć krem, posypać okruszkami z ciasta. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Komentarze