Kopiec kreta

0 (0 ocen)

Moja wersja tego pysznego ciasta

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

    1 szklanka oleju,
    1 szklanka gorącej wody,
    1 szklanka cukru,
    2 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki,
    6 łyżek kakao,
    4 duże jajka,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Krem: (inspirowany tym)

    500 ml śmietany 30%,
    250 g mascarpone,
    4-5 łyżek cukru pudru,
    50 g mlecznej czekolady

    Dodatkowo:

    5-6 dużych bananów,
    sok z cytryny do skropienia bananów

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • 2. Ubić pianę z białek, dodając pod koniec cukier. Delikatnie wmieszać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę, kakao. Wymieszać, wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 3. Krem: śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać posiekaną drobno czekoladę. Wymieszać.
  • 4. Z ciasta wydrążyć środek. Środek rozdrobnić na okruszki. Na spód wydrążonego ciasta wyłożyć obrane banany skropione sokiem z cytryny. Na wierzch wyłożyć krem, posypać okruszkami z ciasta. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy