Kopnięte kulki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybki deserek z mocą.

  • 50 min

Składniki:

  • kostka margaryny
    3/4 szkl. cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 żółtko
    2-3 łyżki kakao
    pół dużego opakowania herbatników (typu petit beurre) lub 3 op. herbatników szkolnych
    30 ml wódki (możemy zastąpić spirytusem)
    wiórki kokosowe do obtoczenia

Kopnięte kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkiem na gładką masę. Dodajemy drobno pokruszone herbatniki, kakao i alkohol. Masę wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je we wiórkach kokosowych.

Porady

Kokos możemy zastąpić zmielonymi orzechami. Wyszło mi 15 kuleczek.

Komentarze

Podobne przepisy