Kopytka bazyliowe z kurczakiem w sosie jogurtowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, obie mąki, bazylię i sól, zagnieść. Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski. Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.
2.Mięso pokroić na małe kawałki, zalać wodą, dodać liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie dodać jogurt i przyprawy. Odlać trochę gorącego sosu do szklanki, dodać serki topione i rozgnieść widelcem, wlać do pozostałego sosu i chwilę pogotować. Gotowym sosem polać przygotowane kopytka. Podawać z surówką.
Komentarze