Tradycyjne kopytka zna każdy, robiąc obiad dla gości chciałam je podać w odmienionej formie i udało się. Z dodatkiem szpinaku i czosnku były idealną kompozycją do dań mięsnych.
40 min
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
5 sztuk brykietu szpinaku
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
1/2-1 łyżeczka czosnku granulowanego
Kopytka szpinakowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, granulowany czosnek, rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak, około 5-6łyżek mąki pszennej i 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej (ilość obydwu mąk zależy od rodzaju ziemniaków, dlatego w razie potrzeby dosypujemy ją wg własnego uznania).
Z kopytkowej masy formujemy rulony, spłaszczamy nożem i kroimy na mniejsze niż tradycyjnie kopytka. Dodatkowo każde kopytko delikatnie rolowałam by nadać im zaokrąglony kształt.
Zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, wrzucamy kopytka na wrzątek i od wypłynięcia gotujemy minutę. Podajemy gorące lub w celu późniejszego podania wykładam je na tacę odrobinę wysmarowaną olejem, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie przekładam do pudełka i zamknięte przechowuję w lodówce.
Komentarze