Kopytka szpinakowo-czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tradycyjne kopytka zna każdy, robiąc obiad dla gości chciałam je podać w odmienionej formie i udało się. Z dodatkiem szpinaku i czosnku były idealną kompozycją do dań mięsnych.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    5 sztuk brykietu szpinaku
    mąka pszenna
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    1/2-1 łyżeczka czosnku granulowanego

Kopytka szpinakowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gar3uy 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, granulowany czosnek, rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak, około 5-6łyżek mąki pszennej i 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej (ilość obydwu mąk zależy od rodzaju ziemniaków, dlatego w razie potrzeby dosypujemy ją wg własnego uznania).

    Z kopytkowej masy formujemy rulony, spłaszczamy nożem i kroimy na mniejsze niż tradycyjnie kopytka. Dodatkowo każde kopytko delikatnie rolowałam by nadać im zaokrąglony kształt.

    Zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, wrzucamy kopytka na wrzątek i od wypłynięcia gotujemy minutę. Podajemy gorące lub w celu późniejszego podania wykładam je na tacę odrobinę wysmarowaną olejem, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie przekładam do pudełka i zamknięte przechowuję w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy