Kopytka z dodatkiem szpinaku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kopytka lekko zmodyfikowane za sprawą dodania do nich szpinaku Kopytka są smaczne – smakują jak te tradycyjne ale za to mają fajną barwę i łatki Fajny sposób na przemycenie szpinaki do diety naszych dzieci.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków

    10 brykietów szpinaki mrożonego

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    mąką pszenna

    1 żółtko

    sól

Kopytka z dodatkiem szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki w mundurkach wrzucamy do wody, solimy i gotujemy do miękkości

    2.Ziemniaki odcedzamy i studzimy. Obieramy je ze skórki

    3.Szpinak wrzucamy do rondelka, stawiamy na gazie i dusimy do momentu jego rozmrożenia i i odparowania płynu.

    4.Do ziemniaków dodajemy szpinak i całość ugniatamy . Masę wyrównujemy i dzielimy na 4 równe części – jedna wyjmujemy i odkładamy na resztę masy. Do dziury po masie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąką pszenną – tyle by zrównała się z masą. Dodajemy zółtko i wyrabiamy do uzyskania jędrnego ciasta

    5.Z ciasta odrywamy porcję , wałkujemy ją na stolnicy podsypaną mąką. Kroimy kopytka.

    6.Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 min od momentu wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy