Kopytka z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kopytka nieco inne niż tradycyjne, ale na pewno dużo zdrowsze i przepyszne

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej
    3 jajka
    150 g mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
    sól i pieprz do smaku

Kopytka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować wg czasu na opakowaniu.
    Odstawiamy do ostudzenia,
    Wystudzoną kaszę mielimy w maszynce , dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do powstania jednolitej masy, jeśli bardzo się lepi do rąk możemy dosypać więcej mąki. ( Można użyć też mąki orkiszowej)

    Gotowe ciasto wykładamy na blat dzielimy na kilka części i z każdej formujemy wałek.
    odcinamy małe kawałki .

    Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 4 minut.

    Podajemy z bułką tartą przysmażoną na maśle lub sosem mięsnym / grzybowym

    Smaczngo ! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy