Kopytka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Staram się przemycać moim dzieciom szpinak na różne sposoby. Ten się sprawdza - koptyka ze szpinakiem smakują wyjątkowo!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g ziemniaków
    10 kostek brykietu szpinaku
    1 kubek 200 ml mąki ziemniaczanej ( w zależności od ziemniaków może być mniej lub więcej)
    sól

Kopytka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną. Gorące przeciskamy przez praskę. Gdy nieco przestygną dodajemy szpinak oraz mąkę i wyrabiamy masę. Gotową dzielimy na 2-4 części i z każdej formujemy wałek z którego tniemy małe kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia. Ugotowane polewamy stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Takie kopytka świetnie pasują do wielu potraw.

Porady

Do tego dania świetnie nadadzą się ziemniaki z poprzedniego dnia (wystarczy je dobrze przecisnąć przez praskę lub ugnieść)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy