Kopytkowy kwiat w jagodowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, wbić jajko, posolić- wymieszać.
Ciasto podzielić na części. Z jednej zrobić wałek, rolować. Przecinać po przekątnej na małe kawałki- w zależności jaki efekt i kształt chcemy osiągnąć.
Gotować w osolonej wodzie ok. 3 min. od wypłynięcia.
2.Sos:
jagody wrzucić do rondelka, wlać troszkę wody na dno, podgrzać aby jagody się rozmroziły, rozgnieść widelcem, dosłodzić do smaku, dodać śmietanę, zagotować.
Gotowym sosem polać kopytka.
Porady
Mąki należy dodawać tyle, ile wejdzie do ciasta. Za duża ilość mąki powoduje, że kopytka będą twarde. W sezonie zamiast mrożonych jagód można użyć świeżych.
Komentarze