Kopytkowy kwiat w jagodowym sosie

0 (0 ocen)

pyszne danie dla małych i dużych

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
    ok. 100 g mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli

    Sos:
    1/2 szkl.mrożonych jagód
    2 łyżki śmietany
    cukier waniliowy

Kopytkowy kwiat w jagodowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, wbić jajko, posolić- wymieszać.
    Ciasto podzielić na części. Z jednej zrobić wałek, rolować. Przecinać po przekątnej na małe kawałki- w zależności jaki efekt i kształt chcemy osiągnąć.
    Gotować w osolonej wodzie ok. 3 min. od wypłynięcia.
  • 2. Sos:
    jagody wrzucić do rondelka, wlać troszkę wody na dno, podgrzać aby jagody się rozmroziły, rozgnieść widelcem, dosłodzić do smaku, dodać śmietanę, zagotować.

    Gotowym sosem polać kopytka.

Porady

Mąki należy dodawać tyle, ile wejdzie do ciasta. Za duża ilość mąki powoduje, że kopytka będą twarde. W sezonie zamiast mrożonych jagód można użyć świeżych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy