jest to raczej przekąska, aniżeli danie. jednak doskonały pomysł! jedzenie nie sprawia kłopotu, niepotrzebne są talerze, a wierzcie mi, można sie tym porządnie najeść ;)
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- parówka: 3 sztuki
- żółty ser w kostce: 20 dekagramów
- chleb żytni lub pumpernikiel: 1 sztuka
- Papryka czerwona świeża: 1 sztuka
- rzodkiewka: 1 pęczek
- czupryca / bazylia: 5 szczypt
- papryka ostra: 5 szczypt
- masło lub ser śmietankowy typu almette: 10 dekagramów
Koreczki - królowa parówka! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na samym początku zaznaczę, że istnieje tutaj ogromna dowolność w ilości, składnikach, dodawaniu przypraw, kolejności nabijania na wykałaczkę. wszystko bez ograniczeń - wiadomo, to, co na oko, smakuje najlepiej ;)
jednak najlepiej zacząć od pokrojenia chleba (podkładu koreczka), w kwadraty, o wielkości (2x2?), posmarować masłem lub serkiem śmietankowym. parówki pokroić w krążki o dowolnej grubości. żółty ser, znowu w kostkę (na oko). żółty ser i masło/serek na chlebie posypać przyprawami: czuprycą lub bazylia oraz papryka ostrą! świeże warzywa: rzodkiewkę i paprykę, oczywiście już po umyciu również pokroic w paski, kostkę, w serduszka ;) rzodkiewke proponuje w cwiartki! teraz wystarczy nabijac na wykałaczkę! voila! gotowe! na zdjęciu zaproponowałam taki wygląd, jednak pamiętajcie, że jak koreczki będą wyglądały, zależy tylko od Was!
Komentarze