Korzenne ciasteczka serduszka

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka na każdą okazję.

Składniki:

  • 300g mąki
    kostka masła (200g)
    100g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    łyżka przyprawy korzennej

    biała czekolada

Korzenne ciasteczka serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli, przyprawę korzenną i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy