Doskonały i aromatyczny pomysł na świąteczny deser i nie tylko.
Składniki:
2 szt jajka
100 ml olej
200 ml jogurt
240-250 g mąka
2 łyżki kakao
1 łyżka proszek do pieczenia
150 g cukier
3 łyżeczki mieszanki przypraw*
100 g gorzkiej czekolady
1/3 szkl. cukier puder
2-3 łyżki sok z cytryny
Korzenne ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao i mieszanką przypraw* (cynamon, imbir, ziele angielskie, kolendra, gałka muszkatołowa, goździki - wszystko mielone).
2. Jajka, jogurt i olej zmiksuj. Wlej do mąki z przyprawami i wymieszaj na jednolitą masę. Pokrój drobno czekoladę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie.
3. Dno formy 21 cm wyściel papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej ciasto do formy. Piecz 50-60 min przy temp. 175 stop.
4. Polewa: cukier puder wsyp do głębokiego talerza i powoli dodawaj sok z cytryny, cały czas mieszając. Gdy ciasto ostygnie polej utworzoną polewą.
Porady
Udekoruj świeżymi owocami, ja na święta wybieram soczyste mandarynki.
Komentarze