Korzenny dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie ma nic lepszego zimą niż słoiczek takiego dżemu do pszennej bułeczki i kubka gorącego kakao.Ten o lekko korzennym aromacie i smaku z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i szczypty kardamonu podbije z pewnością nie jedno podniebienie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg świeżych truskawek
    4 baldachimy kwiatów czarnego bzu
    2 torebki cukru żelującego ze stewią
    1 laska kory cynamonowej
    2 cm korzenia świeżego imbiru
    Szczypta mielonego kardamonu
    Szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Korzenny dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2afgnbt 1. Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy, całe owoce wsypujemy do rondla o grubym dnie, gotujemy, w trakcie wsypujemy cukier żelujący,
  • image-0n6s7xd 2. dodajemy same kwiatki czarnego bzu, wrzucamy korę cynamonową, gotujemy około 5 minut, korę wyciągamy, dodajemy starty drobniutko imbir, gałkę oraz kardamon, mieszamy, gotujemy 1 minutę,
  • image-1g1bxqw 3. przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc.
    Nie ma potrzeby pasteryzowania

Porady

Należy wiedzieć, aby jednorazowo przygotowywać mniejsze porcje dżemu, ponieważ zagęszczenie trwa krócej i dzięki temu otrzymujemy dżem lepszej jakości, tym bardziej że przygotowujemy go z kwiatem czarnego bzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy