Korzenny kurczak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny kurczak pieczony w piwie

Składniki:

  • Składniki :
    1 kurczak,
    1 pomarańcz,
    2 łyżki rozmarynu,
    1 łyżka syropu klonowego,
    6 małych ziemniaków,
    4 łyżki oleju,
    1 butelka piwa korzennego,
    sól, pieprz.

Korzenny kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Przygotowanie : Kurczaka oczyść, opłukaj. Pomarańcz sparz wrzątkiem i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach skórkę. Pozostałą pomarańcz wepchnij do środka kurczaka i zwiąż nóżki. Do kubka wlej olej, syrop klonowy , dodaj rozmaryn, skórkę z pomarańczy, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka i zostaw w lodówce najlepiej na całą noc. Ziemniaki oczyść i potnij na ćwiartki. Mięso włóż do naczynia i ułóż obok ziemniaki. Do środka wlej piwo korzenne. Kurczaka przykryj folią i włóż do piekarnika na 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ściągnij folię i piecz ponownie przez 30-40minut.

Notka redakcyjna

PP_04-2013

Komentarze

Podobne przepisy