KOSTECZKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niektórzy powiadają, że jak tofu ;) Stanowią dodatek do innych potraw, np. omletów, koreczków itp.

  • 60 min

Składniki:


  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta mielonej kurkumy
    1 i 1/2 szklanki wody (szklanka o pojemności 250 ml)
    niewielka ilość masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy

Kosteczki z mąki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól i kurkumę wymieszać w miseczce. Dodać połowę ilości wody (3/4 szklanki), dokładnie wymieszać rózgą kuchenną, aby pozbyć się wszystkich grudek. W garnuszku zagotować pozostałą ilość wody, zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wlać mieszaninę z mąki. Całość gotować aż masa będzie gęsta, lśniąca i straci smak surowizny (ok. 8 minut). Mieszamy cały czas. Małą formę lub pudełeczko dokładnie wysmarować masłem lub innym tłuszczem, przelać do niego ugotowaną masę, odstawić do całkowitego wystudzenia. Pokroić w kosteczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy