Kostka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

wygląda na pracochłonne ale uwierzcie zrobicie w godzinkę , a efekt przepyszny:)

  • 60 min

Składniki:

  • masa kokosowa:


    mleko 1litr

    wiórki kokosowe 300 gram

    masło 1 kostka

    żółtka 3 sztuki

    cukier 1 szklanka


    oraz:


    herbatniki

    masa krówkowa 1 puszka

    dżem z czarnej porzeczki 1 słoiczek

    śmietana kremówka 1 litr

    galaretka z owoców leśnych lub czarna porzeczka

Kostka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa:

    mleko zagotuj ,dodaj rozrobiony proszek budyniowy, zagotuj ,zdejmij z ognia ,dodaj żółtka oraz wiórki ,wymieszaj ,ostudź.Masło ubij z cukrem małymi porcjami dodawaj zimną masę budyniową.
  • 2. śmietanę ubij na sztywno.

    Galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody ,jak zacznie tężeć dodaj do ubitej śmietany.
  • 3. Dno prostokątnej formy 25x30 cm. wyłóż herbatnikami,wlej masę ,wyrównaj,wstaw na 30 minut do lodówki, następna warstwa herbatników,masa krówkowa,warstwa herbatników , warstwa dżemu ,na koniec ubita śmietana z cukrem i galaretką.Teraz na 2 godziny wstaw do lodówki.Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Komentarze

Podobne przepisy